Западните страни осъдиха остро действията на Русия на извънредно заседание на ООН

Войната в Украйна отново беше повод за напрежение в съвета за сигурност на ООН тази нощ. Американското разузнаване твърди, че руските войски наближават трета атомна централа на територията на русия.

Тревогата сред международната общност нарасна осезаемо след атаката срещу най-голямата атомна електроцентрала, не само в Украйна, но и в Европа. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, западните страни осъдиха остро действията на Русия.

 „За първи път държава атакува заредена с гориво и работеща атомна електроцентрала”, заяви Барбара Удуърд, посланик на Великобритания в ООН.

Русия обаче отхвърля обвиненията и твърди, че не е атакувала Запорожката ядрена централа.

 „Днес отново чухме лъжи за това как руски войски атакуваха Запорожската атомна електроцентрала”, каза посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

Представителката на Съединените щати в ООН определи случилото се като изключително безразсъдно и опасно и предупреди за нова заплаха.

„Руските сили се намират на 30 км и се приближават до втората по големина атомна електроцентрала в Украйна. Така, че тази непосредствена заплаха продължава”, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда-Томас Гринфийлд.

Американският държавен секретар защити решението на НАТО да не се обособява зона забранена за полети над Украйна, за което настоява президентът Зеленски, и заяви, че такава мярка може да доведе до разпространението на конфликта до повече страни.

„НАТО е отбранителен съюз и никога не сме търсили и няма да търсим конфликт с Русия. Но както президентът Байдън каза, ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, никой не трябва да се съмнява в готовността на Америка или в нашата решимост”, коментира Антъни Блинкен.

Страните от Г-7 обявиха, че ще наложат нови сериозни санкции срещу Москва. На фона на ескалацията на руските удари в Украйна, и Сингапур обяви на свой ред, че взима мерки срещу Русия. Ключовият световен финансов център въвежда ограничения за няколко руски банки. Увеличава се и списъкът със световни компании, които се изтеглят от руския пазар. Световният гигант в луксозните стоки LVMH, Microsoft и Samsung спират доставките и продажбите в Русия. След властите във Франция и Германия, на свой ред и италианската полиция задържа яхти, принадлежащи на двама от най-богатите олигарси в Русия – Алексей Мордашов и Генади Тимченко. Платформата за хотелски резервации Букинг вече не може да бъде използван на територията на Русия.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.