Според него ако на 100% спрат доставките на руски газ, се отваря прозорец от 62 млрд. куб. м след компенсациите

"До 1 юли няма никаква причина да има промени в цените на тока, след падането на мораториума. Крайният потребител е на регулирания пазар и не може всеки ден да се променя цената. Няма причина за безпокойство. България не е зависима от природния газ". Това заяви за "Офанзива" Васил Начев, енергиен експерт.

По думите му спекулата с високите цени на горивата е активно мероприятие. "Задължително е да се наказва,  за да се покаже, че имаме държава. Има две хипотези - беше организирано елементарно, защото толкова си могат или за да покажат, че могат да си правят каквото си искат. То е подготвяно преди това", обясни той. 

Според него, ако на 100% спрат доставките на руски газ, се отваря прозорец от 62 млрд. куб. м след компенсациите, 70 млрд. може да се компенсира с втечнен газ. Сред причините за ръст в цената на горивата са оперативните разходи и цената на акциза, но веригата се къса при доставките. "Дизелът в Румъния е 3-4 стотинки по-скъп, а акцизът е с 30 по-висок отколкото у нас. Тези 27 стотинки някъде потъват. Може да е между производител и доставки", предположи експертът.

По думите му се търсят възможности за избягване на пълно спиране на доставките от Русия. "Цената на руския нефт пада главоломно, защото никой не иска да купува. Търсят се варианти за компенсация, пазарът да реагира без него. Около 60 млн. барела ще бъдат отпуснати от резервите, за да се покрие потреблението на Европа от руски нефт", сподели Начев. И уточни, че "Булгартрансгаз" е постъпила правилно с "виртуалното нагнетяване" на хранилището в Чирен. То е пълно на 20%.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.