200 000 са работните места, които фирмите у нас са готови да осигурят

Страната ни вече заяви готовност да приеме търсещите подслон, а бизнесът е в готовност да назначава. 200 000 са работните места, които фирмите у нас са готови да осигурят.

Люба в украинка, която живее в България от четири години. Работи в шивашки цех в Шумен. Чувства се късметлийка, защото е на сигурно място. Работодателят на Люба смята, че именно сигурност е това, което може да предложи и на други украинци.

„За работа мога да приема до 20 човека- без значение мъже или жени, а като семейства мога да поема до 10”, казва Илия Попов, собственик а фирма  за мъжка конфекция в Шумен

Фирма за производство на дамско облекло в Русе също е готова да помогне на бежанците. От управата предлагат ваучери за храна и транспорт.

Според изчисления на работодателските организации, фирмите у нас са готови да осигурят до 200 хиляди места във всички сфери. Като само в сектор „Облекло и кожи” могат да се наемат над 20 хиляди украинци.

„Само в рамките на ден бяха заявени около 600 човека от 6-7 фирми”, обясни Йордан Беловодски, изпл.-директор на Българската асоциация за текстил. 

 

Българска фирма за споделено работно място предоставя офисите си за обучение на деца на бежанци.

„Преди няколко дни ни потърсиха около 160 украинци, за да намерят работно място при нас. По-късно видяхме проблем- децата им нямаше къде да учат. Наложи се да реагираме бързо, така с помощ от социалните мрежи, намерихме украински учители, които да ни помогнат. Дарени бяха и много играчки”, разказва един от  основателите на фирмата Моника.

Повече вижте във видеата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.