Президентът Зеленски помоли американския си колега за помощ

Във видео-разговор с близо 300 американски конгресмени украинският президент отправи молба за самолети, които да помогнат в борбата срещу руската инвазия. Зеленски многократно настояваше да се въведе зона, забранена за полети над Украйна, но Съединените щати и техните съюзници от НАТО отхвърлиха призивите, опасявайки се от пряка конфронтация с Москва. Вместо това Вашингтон обеща военна и хуманитарна помощ за Украйна на стойност 10 млрд. долара.

„Има самолети на разположение в страните от НАТО, МиГове, с които украинците могат да летят. Те чакат да бъдат доставени.  Така че нека им дадем самолетите и дронове, от които се нуждаят”, каза сенатор Линдзи Греъм.

В същото време, на среща със стюардеси и жени пилоти от Аерофлот, Владимир Путин сравни западните санкции срещу Русия с обявяване на война и предупреди, че опит за налагане на зона, забранена за полети в Украйна, ще доведе до катастрофални последици.

„Чуваме, че се говори за въвеждане на зона забранена за полети над Украйна. Това е невъзможно да се направи над територията на Украйна. Възможно е да се направи над съседните държави. Но всяко движение в тази посока ще се счита за участие във въоръжен конфликт от страна на държавата, от която се създава заплаха за нашите военни”, заяви руският президент.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отиде на границата между Украйна и Полша.

„Целият свят стои с Украйна, точно както аз стоя тук, в Украйна, с моя приятел и колега, Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна”, добави той.

 „Украйна така или иначе ще спечели тази война, защото това е войната на хората за тяхната земя. Въпросът е цената, цената на нашата победа”, каза от своя страна министър на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Зеленски помоли Джо Байдън за повече подкрепа

Антъни Блинкън посети и един от бежанските лагери на полската граница. Близо милион и половина са вече хората напуснали Украйна, а Полша е приела  800 хиляди от тях.

„Знайте също, че освен с думи, ние предприемаме заедно действия, за да подкрепим украинците и да накажем Русия за това, което прави”, обясни той.

Изненадващо посещение в Москва направи израелският премиер Нафтали Бенет, който разговаря три часа с Владимир Путин. Бенет е провел телефонен разговор и с Володимир Зеленски, а веднага след това се срещна в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц. Любопитно е, че Нафтали Бенет е пътувал до Москва в нарушение на шабат. Това се допуска само, когато целта е да се запази човешкият живот.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.