Това заяви украинският президент в телевизионно интервю

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в телевизионно обръщение, че руските сили се готвят да бомбардират черноморския град Одеса, предаде Ройтерс.

"Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление", каза Зеленски.

Русия е разрушила украинска военновъздушна база

Зеленски призова руските граждани да вземат съдбата на страната в ръцете си.

"Гражданите на Руската федерация също правят избор точно в момента - в тези дни, в тези часове - между живота и робството. Днес, утре, в предстоящата седмица. Това е време, когато още може да се победи злото без непоправими загуби”, заяви той.

Депутатът от украинската Рада Антон Кисе, който е с български корени, беше подготвил хуманитарна мисия по извеждането на около стотина жители на Одеса и транспортирането на част от тях до България. Мисията е планирана за понеделник сутринта.

В същото време окупираните от руските войски градове в Украйна участват в масови митинги и протести, на които се изправят с голи ръце срещу тежката военна техника. Всеки ден от началото на инвазията има протести в градовете Херсон, Бердянск и Мелитопол, както и на много други места в страната.

По-рано се появи информация, че Русия е атакувала и разрушила украинската военновъздушна база „Староконстантинов“, използвайки далекобойни оръжия с висока точност, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА/БГНЕС