Вижте какво разказва водещият за случващото се там

Само преди часове в България се прибра журналистът на NOVA Николай Дойнов, който проследи ситуацията в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари.

„Там, където бяхме, се чуваше тътенът от бомбардировките, от оръдията, от ракетите. Те бяха на 200-300 км, но особено през нощта се чуват добре”, каза Николай Дойнов в предаването „На фокус с Лора Крумова”.

Той разказва, че не е видял ужаса, а по-скоро мъката на хората. „Видях, че са обединени да си помагат един на друг. Казваха, че е 100 пъти по-добре да правиш нещо, отколкото да полудееш тихо вкъщи и да се ослушваш”, разказа Дойнов.

В съзнанието му обаче завинаги ще се запечатат бежанците.

„Онзи ден, когато тръгвахме към най-близкия пункт до Одеса, 10 км ги изминахме за 4 часа. Това са огромни тълпи от хора – 3 колони от автомобили. Много са за ходене пеша”, разказа журналистът.

На граничния пункт на Украйна и Румъния през Дунав неголям ферибот постоянно превозва стотици хора - майки с малки деца, баби, дядовци.

„Те стоят на палубата и гледат ту към Румъния, ту към Украйна. Повечето като че ли не са ориентирани накъде отиват. Но в Румъния ги посрещат по прекрасен начин. Буквално са обливани от грижи от десетки доброволци. Предлага им се всичко – храна, медицински грижи, безплатни карти за телефон”, разказа Николай Дойнов.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.