Имало ли е нови удари?

„Нощта беше спокойна. Преди да започнат преговорите снощи имаше ракетен обстрел в Одеса. Има комендантски час от 19.00 ч. до 06.00 ч. Удар имаше и в района на Бесарабия. За щастие, няма информация за  жертви. В момента съм в Болград”, разказа в ефира на „Здравей, България” Дмитрий Петков, бесарабски българин.

Според него най-вероятно Одеса все още не е нападната, защото руските сили са се съсредоточили върху Харков, Киев, Херсон и Николаев.

По думите му за момента в магазините има продукти.

„Хората вече разбират, че това не е сън. Всички украинци са заедно. Това е опасност за мира. Светът трябва да разбере, че, ако Украйна не устои, следващи ще бъдат Полша, Грузия и тн.”, каза Алексей Куцарев, бесарабски българин, председател на Български младежки клуб „Актив”. Мъжът прави хляб и доставя в района на Одеса. По думите му за момента има суровини.

„При нас е спокойно. Намирам се в едно село. Чакаме диалог, да се договорят страните, да се отворят пътищата и да тръгнем към България. До Мариупол не може да стигнем, защото е опасно и няма конвой. Има мародери, които спират колите”, разказа Деян Демиров, преподавател по музика в Бердянский университет.

 

 

„В Киев беше спокойно, но хората чуваха през цялата нощ взривове от запад. В малките градчета около летище „Антонов”, което руснаците без успех се опитват да овладеят вече няколко дни, е хуманитарна катастрофа”, каза доц. д-р Даниел Бенатов.

По думите му руските военни не позволяват на жителите да напуснат укритията, за да попълват нуждите си от вода и храна.

„В Украйна вече няма опозиция, дори другите политически сили са с президента Зеленски”, смята доцентът.

Лависа Савченко се намира в Бердянск, който се намира в района на град Мариупол, на около 90 км. от него.

„Ние сме изцяло под контрола на руските войски. Нямаме газ, нямаме парно, нито интернет. Всеки ден излизаме на протести”, обяснява украинката.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.