Теодора Генчовска се срещна с молдовския си колега Николае Попеску

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е на посещение в Република Молдова. Тя се срещна със своя молдовски колега Николае Попеску и с представители на българската общност в град Тараклия.

„Решихме да дойдем във вашата прекрасна държава, защото знаем, че изпитвате най-голямо натоварване от войната в Украйна. Изпитвате първата реакция на бежанската криза. България може да помогне на Молдова. Всички сме наясно, че тази вълна тепърва ще нараства. Затова обсъдихме няколко конкретни предложения. Едното от тях е, заедно с колегите от Молдова и Румъния, да направим съвместни пунктове на молдовско-румънската граница и екипите там да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България. Министър Попеску постави въпроса за необходимост от допълнителни автобуси. Въпросът ще бъде обсъден на МС”, каза външният ни министър.

 

 

„Настояваме за край на тази война и търсене на дипломатическо решение. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна. Република Молдова запазва неутралитета си, но това не означава, че нямаме позиция. Нашата страна предлага подкрепа на бежанците, които напускат Украйна”, каза Попеску. И допълни, че имат нужда от хуманитарна подкрепа.

„За нас да станем член на ЕС означава свобода и сигурност за нашите граждани. Обсъдихме европейската интеграция на страната ни”, каза той.

Половин милион бежанци вече са преминали през Молдова.  68 бяха  настанени в един от лагерите до столицата Кишинев.  От летището в Кишинев те се качиха на правителствения самолет, с който министър Генчовска посети Молдова. 

Юлия и 11 месечната ѝ дъщеря бягат от Одеса към София с автобус. Но попадат в бежански лагер в Кишинев. „Живеехме в Одеса. Там се чуваха изстрели постоянно. Дето ми плачеше всеки път. Беше страшно и трябваше да избягаме, за да се спасим”, разказва Юлия.

Благодарение на доброволците в лагера в понеделник разбират, че се организира специален полет до София. „Имаме роднини в София. Свързахме се с тях по интернет и те ни казаха, че ще ни помогнат”, споделя тя.

 

 

Евгения и трите й деца също ще летят до София, но преминат  през страната ни транзит.”Дойдохме в Молдова. И чакахме автобус до Германия. Но така и не се появи. Вместо това разбрахме за възможността да излетим с български самолет. И след това да продължим към Германия. Там имаме познати. Ще отидем при тях. Докато се ориентираме какво се случва. Когато всичко свърши искаме да се приберем вкъщи. Аз съм от Одеса и сега там е много опасно. Минираха плажа там…сърцето ми всеки ден се свиваше от страх, че някоя ракета или самолет ще паднат върху нас”.

От началото на конфликта в страната вече са влезли над 250 хиляди украинци. От тях 130 хиляди са напуснали Молдова.

Снимка: Анна-Мария Конова, NOVA
 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Източник: МВнР