Към момента все още има 20 свободни места в базите в града

Мобилни екипи регистрират украинските бежанци у нас. Близо 60 души днес се наредиха на опашка в Бургас. Заради суматохата и чакането, една от жените колабира в сградата на сектор „Миграция”.

Мобилните екипи ще работят с удължено работно време, но вече има записвания и за следващата седмица. 

Повечето украинци имат желание да получат промяна на статута заради нуждата от училище и детски ясли за децата, както и възможност за работа у нас.

"За всеки случай ще оформим временна защита, която е три месеца или година, но се надяваме да можем да се върнем бързо. Нужен ни е временен статут, защото децата трябва да ходят на училище”, казва Ейнар Хорошок. 

“За да получи хуманитарен статут, кандидатът трябва да бъде регистриран от нашите служители, след което му се издава карта на бежанец, който е в процедура по предоставяне на закрила и с това децата могат да се записват на училище”, обясни Димитър Захариев от Държавна агенция за бежанците.

 

Подслон е осигурен в Бургас за пристигнали етнически българи от Украйна и украински граждани, бягащи от войната. Общинската леглова база обаче е пред изчерпване.

„Запорожие е под заплаха. Боим се от настъпления, всички хора са сплотени и се стараят да си помагат един на друг. Тук получихме подкрепа”, казва Наталия, наскоро пристигнала от Украйна.

В кризисния център в Бургас е и Олга, която очаква да роди своето дете в България.

„Чувствам се физически добре, посрещнаха ни много топло в този център. Съпругът ми остана в Украйна, за да защитава дома ни”, споделя тя.

Пристигналите бежанци имат право да останат на територията на страната в рамките на 90 дни. При необходимост този престой може да бъде удължен.

150 украинци намериха подслон в Китен

„Над 100 украински граждани, предимно жени, деца и възрастни хора, са настанени в нашите кризисни центрове. Храната се предоставя от различни дарители. Към този момент имаме 20 свободни места в базите. Надявам се всички останали държавни институции, които имат свободни места, да ги предоставят на нуждаещите се”, добави зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Повече вижте във видеото. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.