Тази година класацията на американското издание носи името „12 лидери, борещи се за равенство по света“

В месеца на жената списание "Time" публикувасписък с 12 имена на успешни дами, които са носителки на титлата "Жена на годината". Сред тях са актрисата Кери Уошингтън, певицата Кейси Мусгрейвс и адвоката Амал Клуни.

Тази година класацията на американското издание носи името „12 лидери,  борещи се за равенство по света“.Те са избрани от изпълнителния редактор на "Time"  Наина Байекал. Амал Клуни от дълги години работи като адвокат в областта на човешките права и се бори с несправедливостите в Близкия изток.

„Аз отговарям на това, което виждам по света. Свят, в който виновните са свободни, а невинните са в затвора. Като адвокат мога да направя нещо по въпроса. Или поне да се опитам. Затова работата ми е съсредоточена върху това да помогна на жертвите и да осъдя насилниците“, казва Амал Клуни.

Жена на годината в категорията „актриси“ е Кери Уошингтън. Тя е избрана заради използването на платформите си за активизъм и промяна на света. 

„Когато става дума за справедливост на работното място и в света, като цяло, има още толкова много неща, с които трябва да се справим. Но една от най-важните промени, които се случиха през последните няколко години, е, че жените вече не сме изолирани по начина, по който бяхме преди. Днес ситуацията е различна, гласът ни се чува, има комуникация помежуд ни, решаваме проблеми заедно. Мисля, че това е единствения начин  да вървим напред”, заяви актрисата Кери Уошингтън.

Сред отличените е и журналиста Захра Джоя, която се бори за правата на жените в Афганистан.

„В днешно време на нас жените не ни е позволено да работим като журналисти в Афганистан. Така че не ни остава нищо друго, освен да  се опитваме да се борим за правата си за нашата свобода”, категорпична е Захра Джоя.

Ем Джей Родригес е почетена с приз след като се превърна  в първата трансджендър звезда, номинирана за награда „Еми“ и носителка на статуетката „Златен глобус“.

„Не трябва да се притеснявате какво мислят хората за вас в стаята или извън нея.  Просто влезте, заявте се и им дайте това, от което имат нужда“, казва Родригес.

В класацията е включена и певицата Кейси Мусгрейвс заради своите впечатляващи и вдъхновяващи текстове. Списанието почита и олимпийската златна медалистка Алисън Феликс, поетесата и писателка Аманда Горман, лекарката Джени Джоузеф и софтуерния инженер Трейси Чоу.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.