Той обяви това по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург

ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу повече от 100 представители на руските власти. Това съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

"Трябва да засилим натиска върху Русия със средствата, с които разполагаме", каза Борел. "Нов пакет от санкции е изпратен на държавите-членки на ЕС. Той включва списък на повече от 100 представители на руските власти на различни нива, както и други икономически санкции", каза той. "Надявам се, че този пакет ще бъде одобрен преди края на сесията", каза Борел.

ЕС с нови санкции срещу Русия и Беларус заради Украйна

Той обърна внимание на факта, че много африкански държави се въздържаха на сесията на Общото събрание на ООН в началото на март при гласуването на резолюцията относно действията на Русия в Украйна.

"Защо тези страни не участваха в гласуването? Страните от Северна и Южна Америка показаха единство при гласуването, но не и африканските държави. Трябва да се съсредоточим върху отношенията си с тях, защото се нуждаем от единна позиция, когато светът навлиза в критична фаза", каза Борел.

Продажбата на чуждестранна валута в Русия ще бъде спряна до 9 септември

В същото време ръководителят на дипломацията на ЕС призна, че Европа е зависима от руския газ. "Трябва да прекъснем тази зависимост", каза той. "Необходимо е да се прекъснат нишките, които свързват икономиката ни с Русия, да се блокират потоците, които отиват за финансиране на военните усилия", твърди Борел.

Той отбеляза, че намаляването на зависимостта от руски газ с две трети, както е предвидено в новата директива на Европейската комисия, е "предизвикателна, но реалистична цел".

"Това изисква макроикономически и технически мерки, но също така и желание от страна на европейските граждани да намалят потреблението на енергия за отопление", подчерта Борел. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС