Той е изпратил писмо до членовете на Пленума на ВСС

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до членовете на Пленума на ВСС за провеждането на максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението на министъра на правосъдието за предсрочното му освобождаване от длъжност. 

В писмото е посочено, че сигналът на министър Надежда Йорданова показва „дълбоко непознаване” на Конституцията и законите в Република България.

„Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев”, пише обвинител номер едно.

Гешев обяснява, че по този начин ще има възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност да вземе отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието. „Предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите”, твърди главният прокурор.

„Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт”, посочва Гешев.

Цялото писмо на Иван Гешев:

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.