По думите му е имало много голям отклик от страна на българи за настаняване на украинци у нас

"Настаняването на украински бежанци в хотели е хуманитарна помощ. Хотелите да не се занимават с това, ако искат да спечелят от тях. Не всичко е пари в тази ситуация". Това заяви за "Денят на живо" доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му пенсионери са приемани на санаториум за по 26 лева на ден. "На границата Външно министерство ще предоставят статут на бежанци на преминаващите. Тези, които са преминали без такъв, ще го получат своевременно. Помощта за бежанец е 40 лв. за настаняване и хранене на човек, но цените за наем е много по-голяма на месечна база. Да се надяваме, че ще им се помогне, а и ще могат да започнат работа. В туризма голяма част ще могат да работят", отбеляза той.

По думите му е имало много голям отклик от страна на българи за настаняване на украинци у нас, както в хотели, така и в къщи и апартаменти. "Ще направим всичко възможно идващите от Украйна да поправят решението си, ако не искат да запазят статута си на бежанци", сподели Драганов. И допълни, че всеки доброволно решава дали да приема бежанци в хотела или друг свой имот. "Който е заявил желание, да поеме ангажимент. Огромен е броя на българите, които искат да настанят украински бежанци дори без документи. Сред тях може и да има не съвсем бежанци", посочва доц. Драганов.

Според него зеленият сертификат няма да е пречка за настаняване на бежанците. "Той беше много важен, за да няма локдаун", уточни той. За него войната ще намали туризма по отношение на Русия, Украйна и Беларус. "Няма откази от пътувания, но няма сигурност, всеки може да го анулира", допълни доц. Драганов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.