Страната ни почита и паметта на жертвите на Холокоста

Възпоменателни церемонии по повод Деня на спасяването на българските евреи. Това е и датата, на която почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На 10 март 1943 година е спряно депортирането на близо 50 000 души към концентрационните лагери на нацистка Германия.На Паметника на спасението в София граждани, председателят на НС Никола Минчев и депутати поднесоха венци и цветя.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Бургас общественици и ученици се събраха в зона „Толерантност” пред общината и в знак на солидарност образуваха жива верига, хванати за ръце. Жестът освен в памет на загиналите евреи от Холокоста е и своеобразна благодарност към спасителите, които преди 79 години помат риска да спасят своите съграждани от нацистките лагери. потомци на оцелели бургаски евреи, споделят, че днес - 79 години по-късно, усещането за война и бягство се повтаря.

"Жива верига срещу войната, срещу всякакви форми на насилие, геноцит, изтребление. Жива верига на това да останат сърцата ни отворени към страданието и болката на другия, и жива верига на мира", спдоели Алберта Алкалай, наследник на спасено бургаско семейство.

Днес, когато последните участници във втората световна война и в холокоста оцелелите вече ги няма, днес отново сме свидетели на унищожителна, братоубийствена война на мрака, на най-голямата дехуманизация на човека. 

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.