Това коментира министърът на иновациите и растежа

Въпреки че имаме изключително разнородна коалиция, която допреди два месеца в българския политически живот беше немислима, тази четворна коалиция успешно преодолява препятствия след препятствия. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Настоящата война на Русия срещу Украйна е изключително предизвикателство за колегите от БСП. За нашите колеги от БСП тази война с Украйна ускорява по-скоро тяхната интеграция към съвременния европейски живот и това е чудесно. Поради това коалицията върви успешно напред”, добави той.

Икономическата ситуация в България

„Когато до нас има война - това несъмнено променя всички планове на света. В оптимистичния сценарий - войната свършва до месец, след което започва интензивно възстановяване, както се случи след COVID кризата. В другия - войната се протака и ние като общество трябва да сме готови да бъдем всички заедно - и управляващи, и опозицията да работим за стабилността”, коментира Лорер.

Министърът обясни, че прогнозата за инфлацията е много подобна на това, което казва Европейската централна банка и френският министър на икономиката. „Инфлация вероятно ще има и тя ще се успокои, ако се успокои изобщо, към края на годината”, уточни той.

Помощта за бежанците от Украйна

Война от такъв мащаб на европейска територия е шок за целия Съюз. Този шок е изписан по лицата на жените и децата, които са оставили мъжете да се бият за свободата на страната си, коментира Лорер. 

Той обясни какви мерки ще предприеме държавата за бежанците, идващи от Украйна. „Идеята е Агенцията за бежанците да се разположи по границите, надявам се вече мобилните екипи да са достигнали, така че всеки, който влиза в страната да получи такава регистрация”, каза министърът.

Лорер посочи, че регистрацията в статута на временна закрила е общоевропейска и важи за всички украински бежанци, идващи на територията на Европа. „Те ще могат да получават всички права и на трудовия пазар, и на социалните, и на здравните системи за определен период от време, докато важи статутът на временна закрила”, подчерта той.

Министърът уточни, че украинските граждани имат пълна свобода на придвижване в Европейския съюз. Временната закрила не ги ограничава, а документи не се задържат. „Мярката е изцяло хуманитарна, за да се облекчи страданието”, заяви Лорер.

Коментар той направи относно срока от три месеца за средствата, които ще бъдат предоставяни. „Ние сме готови да удължим тази мярка, ако се налага. Заедно с това се надяваме, че дипломацията и икономическият натиск върху Русия ще надделеят и конфликтът ще приключи дотогава”, смята министърът на иновациите и растежа.

 

 

При пристигане на украинците на границите ни Лорер заяви, че хората биват упътвани. „По време на регистрация служителите на Агенцията за бежанците, установявайки къде искат да отидат, ще им кажат къде се намират центровете по градове”, обясни той. Допълни, че Щабът за бежанците подготвя единен портал, където ще бъде достъпна такава информация.

40-те лева Лорер обясни, че са мярка, която предвидена за този, който настани украинските бежанци. „Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си”, заяви министърът.

Той допълни, че самите бежанци не взимат парите на ръка. „Други европейски държави имат обратната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”, подчерта Лорер.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.