Французин, облечен като мускетар, идва от Бордо, за да помага като доброволец

Потокът от бежанци на украинско-полската граница не спира. Само в четвъртък през пункта "Медика" са преминали 20 000 - 30 000 души. След влизане в Полша им се предлага безплатен транспорт.

Доброволци ги насочват как да стигнат до бежанския център с автобус или влак. Заради студеното време има оставени одеала, както и топли дрехи.

Облечен като мускетар. Лилиан пристига преди дни на полската граница от френския град Бордо. Посреща всяко дете с бонбони.

„ Видях по френската телевизия какво се случва. И това предизвика силни емоции в мен. Затова решихме да дойдем. Не сме тук заради политиката, а емоцията ни доведа. Костюмът  е за децата. Искам всяко дете, което идва в Европа, да се усмихне. Вчера може би минаха 1000 деца. Ужасно е”, споделя доброволецът от Франция Лилиан.

Веднъж щом прекосят границата- пътуването не спира до тук. Тази вечер на паркинг на бивш търговци център ще нощуват Олена и дъщеря ѝ Настя.

„Настаниха ни в една от големите залите. Дадоха ни завивки. Има къде да се изкъпем. Дойдохме от Днепропетровската област. Тази нощ са бомбардирали града ни. Много е страшно, защото майка ми е там. Всичко, което се случва с нашата земя е много страшно. Защо постъпиха така с нас? Аз вярвах, че руснаците са наши братя”, казва Олена.

Преди повече от 10 дни собствениците на търговския център го затварят, за да подслонят бягащите от войната. Така той се превръща във временно убежище за 1700 украинци като Олена и дъщеря ѝ.

„Могат да останат да преспят, има храна за тях. Топло е. Документи им се проверят. Даваме им номера. За да знаем кой е влязъл и накъде отива. Всичко в много добре организирано.Организираме транспорт, който е сигурен и  безопасен. Защото безопасното придвижване не е означава да се качиш просто в колата на някой и да те закара”, обяснява Барбара.

Барбара и майка ѝ са доброволки от Португалия.

„Майка ми каза: „Толкова съм горда с това, което правиш , но идвам с теб”, допълва тя.

 

Повече вижте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.