По темата дойде реакция и от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов.

Изтребители от Нидерландия ще пазят българското небе. Властите у нас взеха решение за засилване на военно-въздушната охрана с изтребители Ф-35. Това доведе до нов разнобой в управляващата коалиция.

Против това решение на Министерския съвет са  гласували коалиционните партньори от БСП. 

Изтребителите Ф-35 няма да имат право да използват оръжие, включително и предупредителна стрелба. 

В решението на Министерския съвет е записано, че до 24 юни ще бъдат разположени сили и средства на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военни. Тези хора ще осигуряват охраната, поддръжката и ремонта на изтребителите Ф-35.  

Бойни самолети на Нидерландия ще пазят небето над България

Първоначално ще дойдат 3. Ако се наложи по някаква причина може да има редица причини те могат да се увеличат”, обясни министърът на отбраната Драгомир Заков. 

“Това не е прецедент. “Реална заплаха има за всички страни в Източна Европа.  Виждате падат бомби на по малко от 30 км от полската граница”, каза Асен Василев.

В небето ни ще кръжат дежурни самолети. Командващите ще определят дали това ще са нашите МИГ 29 или нидерландските Ф-35, които обаче имат ограничения. 

БСП против решението нидерландски самолети да охраняват българското небе

“Те могат да използват оръжие само като самозащита. В случай на необходимост от интервенция. Т.е. отбрана на българското въздушно пространство за това се използват български изтребители с разрешение на министъра на отбрана на Република България”, поясни Заков.

Изтребителите от Нидерландия идват у нас, въпреки съпротивата от страна на БСП. 

“Нашите министри в настоящия кабинет са гласували против тези изтребители да дойдат в България да ни охраняват защото няма нужда от това в момента. Няма пряка опасност за България, това го твърдят всички служби”, заяви Филип Попов, зам.-председател на ПГ на БСП. 

Заков: Охраната на небето ни от самолети от Нидерландия е планирана

По темата дойде реакция от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов.

“И сега са взели решение, но както и за самолетите, които идват, аз излязох и казах – да дойдат и си поех политическата отговорност пред партията защо заемам такава позиция – те го правят всичко тихомълком”, каза Борисов.

Полярни бяха мненията и сред други партии в парламента.

“Много отдавна ДБ настояваме дефицитите в българските въоръжени сили да са попълнени с нашите съюзници. Така че приветстваме това”, заяви Атанас Атанасов от ДБ.

А според председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов “това е знак, че очевидно нашата страна се подготвя да заеме по-активна роля, но най-вече в качеството си на плацдарм територия”.

Очаква се първите изтребители Ф-35 от Нидерланидия да пристигнат в началото на април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.