Един от търговските центрове в Пшемишъл вече е променил предназначението си

Бежанската вълна продължава придобива огромни размери. Около 2 млн и половина са украинците, които вече напуснаха нападнатите от Русия региони. 

Задава ли се хуманитарна криза в Източна Европа?

На гарата в Пшемишил директно с влакове постоянно пристигат бежанци от Украйна в Полша. Потокът през целия ден не спира, десетки хора минават през гарата, за тях навсякъде са поставени указатгелни табели, за да могат да се ориентират къде каква помощ могат да получат. Доброволци им раздават топла храна. За майките с деца са оставени и бебешки колички, детски пюретая и столчета за кола.

Град Пшемишъл в Полша се намира на украинско-полската граница и е една от първите спирки за бежанците, бягащи от ужаса на войната. Това населено място показва най-нагледно как поляците са принудени да се справят с бежанската вълна от Украйна.

Един от търговските центрове в Пшемишъл вече е променил предназначението си. Обектът се е превърнал във временно убежище за хората, които пристигат на границата. Това най-често са майки с деца или възрастни. Освен за да пренощуват, там те могат да хапнат топла храна, да бъдат прегледани от лекар, да получат SIM карта и транспорт.

Пшемишъл разчита изключително много на доброволците. Екипът на NOVA срещна хора от цял свят, дошли, за да помогнат - те са от Португалия, Испания, Франция и Шотландия. Най-често подкрепят бежанците, като им приготвят топла храна и лакомства за децата.

Населението на Пшемишъл е около 60 000 души. От началото на войната в него са дошли над 350 000 бежанци, което е близо шест пъти повече от месните жители. В Полша живеят много икономически мигранти от Украйна, дошли преди години  и сега готови да приютят близките си от нападнатата страна.

Малко преди 8 сутринта в Пшемишил пристигат Яна и майката ѝ Светлана. Екипът на NOVA ги среща пред гарата. След 5 опита най-накрая успяват да избягат от ужаса на войната. „Опитахме се в началото да тръгнем с кола, но не стана, защото градът ни Суми е обкръжен и не е лесно да се купи бензин. Това се повтори двапъти. После направихме още един опит и ни казаха „Бягайте, започва стрелба”. Накрая просто нямаше места в автобусите и така от петия път успяхме”, разказва Яна.

 

 

В този момент приятелите ѝ пристигат, за да ги вземат. Освен Яна и майка ѝ за последното денонощие на гарата са пристигнали 6740 души.

„На първо място, когато пристигнат, ги очаква топла храна, която е с дълъг срок на годност и която те могат да вземат в случай, че продължат пътя си. Имаме преводачи, които им помагат”, заяви Богослав Швежи, който е зам.-кмет на Пшемишъл.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.