Разказва Цеца Алексова

Санкциите срещу Русия ще ударят пряко и по нашата икономика и то не само заради повишаващите се цени на продукти и суровини. 300 000 са руснаците у нас, които притежават жилища. Голяма част от апартаментите са в община Поморие. 

Кварталът, известен като „Малая Росия” в Поморие е пуст. Вероятно така ще остане и през следващите месеци заради кризата в Украйна. От Общината в града са притеснени, че приходите им местни данъци и такси ще спаднат с около 20% заради това, че руските граждани не могат да платят своите задължения в Общината. Допълнително вероятно общинското ръководство ще се наложи да изхарчи за грижа за охраната на пустеещите апартаменти, които да бъдат предпазени от кримиконтингента през летния сезон.

През зимата в Поморие е спокойно. Улиците в руския квартал „Малая Росия” са пусти, рядко се чува руска реч. Граждани на Русия допреди 6-7 години притежавали над 5500 имота. Броят им намалял наполовина през последните 3 години - само за миналата година 155 руски граждани са се разделили с апартаментите си в морския град.

„Причините са няколко. Пандемията затвори границите, ограничи пътуванията. Инвазията в Крим. Сега вече в момента с това, което се случва-войната в Украйна, тази активност не се забелязва, защото има няколко важни причини. Първата е затвореното въздушно пространство за руски полети. Т.е., за да пристигнат руски граждани в България, за да си извършат сделка, трябва да минат през Истанбул, Белград, Дубай, което пък много им оскъпява пътуването”, заяви Иван Алексиев – кмет община Поморие.

За това, че пазарът е в застой свидетелстват и брокери в Поморие.  

„Изключение правят пенсионерите, които са тук целогодишно. Някои от тях са много притеснени, защото не могат да си получават пенсиите си и това ги принуждава, ако имат втори имот да го продадат. Но това са единични случаи. Масово просто губим връзка с нашите руски клиенти”, коментира Михаела Райчева.

Цените към момента са замразени на около 1000 евро на квадратен метър, което е с около 200 евро повече от същото време миналата година. Причината - поскъпващите строителни материали.

Интерес към сделки с руски граждани има, обясняват брокери от друга агенция. „Хората от Русия имат желание да продават, обаче сега всички са на изчакване, защото ситуацията е неясна как се извършва плащане по сделките. Има банки, които са спрели с превода в Русия. Има банки, които все още работят”, казва Наталия Мутовкина.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.