Кметът на града е бил отвлечен

Ситуацията в Мариупол става критична с всеки изминал час. 

"Няма интерент в Малитопол, трудни са и телефонните връзки. Кметът на града е бил отвлечен, защото не бе съгласен с руснаците. Те смятат да проведат реферундум, който според жителите ще бъде фалшив", това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS председателят на местно българско дружество Арина Митева.

Тая заяви, че много хора са напуснали Малитопол с началото на военните деййствия, но сега руснаците са направили пропускателни пунктове и никой не може да излезе от града.

"Много са притеснени хората от присъствието на чеченски войници, както и от възможността да избухне АЕЦ, която е в близост, както и от спиране на тока", долави тя.

Най-много жителите се страхуват от неизвестността.

"Откраднаха ни живота, откраднаха ни надеждата и имаме само ненавист, а виждаме, че и руските войници са млади момчета и те са уплашени", сподели Арина Митева.

"Нямаме мечти, не знаем какво ще стане утре. Голяма надежда имаме в украинската войска", каза още тя.

"Страшното е, че и децата свикнаха със звука на взривовете и стрелбите", смята Митева.

"Никой никога не ни е забранявал да учим български, да развиваме дейност, свързана с българските ни корени. Имахме свобода, сега няма нищо", заключи тя.

Жителят на Херсон Александр Севастян заяви, че в Южна Украйна украинците посрещат руските войници със скандирания да си вървят вкъщи.

 

Няма паника сред населението на на Украйна, но притеснения има. Хората с българско самосъзнание в Николаев и селата наоколо също се притесняват заради военните действия.

Хората в Одеса се притесняват, че ако падне Николаев те ще бъдат следващи.

Има опашки по бензиностанциите за горива, за хранителни продукти. Не се препоръчва да се пие вода от водопреносната мрежа, а ако това става, да се преварява.

 

 

Потокът от бежанци на границата между Украйна и Полша не спира, идват влакове, които извозват всички желаещи да преминат границата.

Много доброволчески организации им помагат с хранителни продукти, завивки и одеала, играчки за децата.

Майки с деца биват посрещнати от членовете на тези организации и им помагат с всичко необходимо.

Камиони с храна пристигат от цялата страна. Местната власт разчита на доброволците да помагат. Организиран е информационен пункт, в който украинците могат да бъдат насочени към вътрешността на Полша. 

Най-трудното за тях е чувството за вина, защото ако останат в родината си, рискуват живота на децата си, изоставили са мъжете си, които са останали да се борят срещу руските въоръжени сили.

 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.