"Има опасения, че Русия може да използва химически оръжия, това ще се отрази у нас", предупреди министърът на околната среда и водите

Сраженията около Запорожката АЕЦ и опасността за експерименталния ядрен реактор в Харков предизвикаха притеснения за повишение на радиационния фон у нас.

"Притеснително е, чесе водят сражения в близост до АЕЦ и такива обекти, хранилища с ядрено гориво, учебви реактори. Засега няма радиация, която да е следствие на засегнат корпус. На страницата на министерството има линк, чрез който хората могат да следят радиационния фон. Не трябва да се създава паника, нужно е да има информация, за разлика от предишни години", това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов.

"Йодни таблетки се приемат на 100 километра от ядрена авария от висока степен. Обществото трябва да е спокойно, че България има готовност и има такива таблетки, отпуснати са средства за тяхното обновяване", подчерта той.

Министърът бе категоричен, че паниката е излишна и няма нужда да се изкупават такива таблетки.

Борислав Сандов предупреди, че ако в Украйна бъдат използвани химически оръжия, това може да се отрази и на нашата околна среда, защото преносът на ветровете в тази част на годината са именно от североизток, от района на Украйна.

"Притеснително е, че Русия води война в Украйна с непозволени средства, има доклади за използване на касетъчни бомби, поради което има опасения, че могат да бъдат използвани и други непозволени по международните договори оръжия", заяви още той.

Борислав Сандов смята, че в управляващата коалиция има единно мнение за инвазията в Украйна като вражеска агресия, единствено по отношение на санкциите има различна позиция от един от членовете и за него те изразяват виждането си за националния интерес.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.