От Областния кризисен щаб обясниха, че не са получавали сигнал за украинците

Хаос в Русе със 150 бежанци, които пристигнаха в града и бяха посрещнати единствено от доброволци. Оказало се, че институциите не знаели за пристигащите украинци.

Катя и семейството й са от Азербайджан, но живеят от години в украинския град Херсон. Шест жени и пет деца пътували повече от седмица.

„Осем дни сме на улицата заедно с бебе на 6 месеца. Нямаме какво да ядем”, споделя жената.

Семейството решило да се върне в родния си град Баку. Маршрутът им минавал  през Румъния, България и Турция. Казват, че навсякъде ги посрещали, само не и тук.

Доброволците в Русе разбрали от техни колеги в Румъния, че пристигат автобуси с много бежанци. Направили организация да ги посрещнат на жп гарата. Помогнали на тези, които искат да продължат пътя си, а за многодетната фамилия осигурили подслон.

„Те дойдоха напълно неподготвени, не знаеха къде се намират и единственото, което можехме да им предоставим е малко чай, едни бисквити и една усмивка”, разказа доброволецът Стамен Белчев.

От Областния кризисен щаб обясниха, че не са получавали сигнал за пристигащи бежанци. Пътниците от посочените от доброволците автобуси, не били обявили такъв статут на граничния пункт. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.