Медикът заяви, че у нас на практика няма и не се предлагат йодни препарати

"В България, в момента, в аптечата мрежа, не разполагаме с йодни препарати, които биха могли да имат значение при ядрен инцидент. Причината е, че без малко количество йод, 150 микрограма всекидневно, човек не е добре, развиват се различни заболявания, но ако приема големи количества йод, над три пъти от нормалното, над 500 микрограма дневно, се развиват други заболявания. Големите дози йод са вредни", това каза в "Пулс" доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска".

Той добави, че някои от заболяванията са алергични - йодизъм, сърцебиене, силно зачервяване, състояния, които са всъщност непоносимост към йод.

"Йодът води до голяма промяна на белтъците в щитовидната жлеза, ако е в повишено количество, в резултат на което могат да се развият автоимунни заболявания, тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, както се развиват и карциноми в жлезата", каза още специалистът.

Доц. Попиванов подчерта, че ако йодът се прилага върху кожата, той я изгаря. При вътрешно използване изгаря лигавицата и я променя.

"Яко трябва да профилактираме при един ядрен инцидент, ние трябва да приемем над 4 милиграм, над шест пъти повече от допустимото, на килограм тегло. Тази доза я има еденствено в таблетки, които се пазят в случаи на бедствия и аварии и които биха се раздали при опасност от "Козлодуй". Има определени запаси, които ще бъдат раздадени  при необходимост", разясни медикът.

Той отбеляза, че за използването им има препоръки, а изключително чувствителни към радиация са още неродените бебета, бременните, майките кърмачки и децата до 18-годишна възраст. При хората между 18 и 40 години има опасност, ако е облъчена щитовидната жлеза, а над 40 години жлезата е в голяма степен резистентна, те могат да не се профилактират, ако няма директно облъчване.

Доц. Попиванов е категоричен, че изолирането на хората от външната среда и намаляване възможността те да поемат в организма си радиоктивен прах е не по-малко ефективно от приемането на йодни таблетки.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.