Правосъдният министър бе категорична, че битката за смяна на главния прокурор продължава

"Постигна се съгласие между членовете на ЕС за активиране на директива за временна защита, безпрецедентно в рамките на три дни, в помощ на украинците, които бягат от войната. Тя съществува от 2001 година и за първи път се активира. Бе поставен и въпросът за наказателно преследване на Владимир Путин пред трибунала в Хага. България се присъедини към искането за разследване за военни престъпленя в Украйна от страна на Русия", заяви в "На Фокус" правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея хибридният характер на война ще затрудни разследването, но заяви, че има начини за установяване на оригиналността и достоверността на доказателствата, включително и в електронен вариант.

Надежда Йорданова бе категорична, че битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна.

"Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа", отбеляза тя.

Мнението ѝ е, че ВСС е изправен пред исторически тест - да покаже дали е съставен от хора с гръбнак.

"Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като "правно нищо", каза още Йорданова.

"Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите", добави тя.

"Не съм обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи", убедена е Надежда Йорданова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.