До момента само около 50 души са поискали статут на закрила

Заработи организацията по посрещане на бежанците и снабдяването им с регистрационни карти за легално пребиваване на ГКПП "Дунав мост". Предвижда се механизъм, по който максимално бързо да се обработват документите на влизащите в страната мигранти и при необходимост да им се издават документи за пребиваване.

Фургони с обособени работни места и палатки за изчакване на бежанците вече са поставени на територията на граничния пункт. Там обаче няма служители, които да приемат заявления за закрила от пристигащи от Украйна, защото все още нямало мигрантски натиск. Така към този момент пристигащите бежанци ще трябва да се обръщат към граничните власти.

По думите на областния управител на Русе Анатоли Станев пунктовете за предварително приемане на мигранти вече работят. "Пунктът се състои както от мобилни, така и от сградни съоръжения. Има трасе, предвидено за по-голям поток на хора от по-тежка нужда - от превоз и обгрижване", обясни той. И допълни, че засега обаче потокът все още е нормален.

"До момента само около 50 са поискали статут на закрила от всички над 30 000 души, пристигнали у нас, и то само защото нямат международни документи", отбеляза Станев.

 

"Тази сутрин още се обучават хората и се проверява софтуерът, за да може малко по-късно сутринта да се издава документ за временна закрила", обясни Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова.

Тя обясни разликата между искане на международна закрила и временна. За да може един украински гражданин да дойде, да работи, да запише детето си в градина, той ще има нужда от статут за временна закрила. „Тя ще се издава във всички районни подразделения в полицията”, обясни Величкова.

Красимира Величкова подчерта, че в момента се довършвал софтуерът и се обучавали хората, за да може по-късно през деня да започне издаването на такъв документ за временна закрила на украинските бежанци.

„Не сме готови със софтуера, защото са минали 10 дни, това са пренастройки”, обясни Величкова.

Този документ трябва да разреши на украинските бежанци да   работят легално у нас, да получават здравни грижи, а на децата им - да ходят на детска градина и на училище.

„Статут за временна закрила ще се издава на граничните пунктове, което трябва да започне от днес”, допълни тя.

Антоанета Ябанозова от БЧК споделя, че раздаването на храна продължава. "Предоставят се и хигиенни материали, но засега бежанци преминават предимно транзитно", посочи тя. 

Ирина и двете й деца пристигат преди 4 дни от украинския град Николаев. Живеят в апартамент, който им е предоставен безплатно. С помощта на доброволци вече е намерила работа, но не може да започне, защото няма документ за легален престой у нас

„Нямаме статут на бежанци. Временно ни трябва такъв документ за защита, за да можем да ходим на работа”, обясни чужденката.

„До този момент няма никаква яснота къде евентуално трябва да се подаде този документ за временна закрила, какво съдържа той, няма никакви такива бланки, общо взето всичко към  днешна дата за временната закрила е в сферата на добрите пожелания”, смята доброволецът Георги Георгиев.

Над 30 хиляди души от Украйна са влезли в страната през граничния пункт „Дунав мост”.

Повече по темата вижте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.