Цените на мазнините наистина се движат нагоре

"От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация. От август насам хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио - много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес. Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена - около 12%. Върви се към рецесия". Това заяви в ефира на "Твоят ден" икономистът Стоян Панчев.

По думите му трябва да се види дали има картел - дали само в някои магазини цената е висока или това е така навсякъде.

Относно санкциите срещу Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация. "Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока", посочи той.

От своя страна финансовият анализатор Преслав Райков споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а този от санкциите ще бъде видим за период от 6 месеца до 1 година. "Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят", прогнозира той.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.