Това заяви образователният министър Николай Денков по време на посещение в Пловдив

Обсъжда се възможността да приемем до 100 000 деца и младежи под 18 години от Украйна. Това заяви образователният министър Николай Денков по време на посещение в Пловдив.

“Образователната ни система може да поеме около 20 хиляди деца. Към края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи под 18 години в България, като част от тях могат и да излязат от страната. Около 20 000 деца биха могли да бъдат включени в системата, в паралелки, в които има места”, каза Денков и допълни, че "първо трябва да се настанят семействата, да подадат молба към РУО-та и експертите да ги насочват”.

Денков: МОН изготвя методика за кандидатсване за STEM центрове

Денков поясни, че в зависимост от хода на войната в Украйна Министерството на образованието ще обсъди и увеличение на броя на паралелките. "Имаме около 6500 места в центровете за личностно развитие, където украинските деца могат да влязат за извънкласни дейности още сега”, каза просветният министър. По думите му децата с двойно гражданство могат да бъдат включени в учебния процес веднага.

Квотата за студентите пък е около 1000, каза още Денков. “Ако видим, че има много желаещи, ще търсим промяна в МС”, допълни той.

Денков коментира и COVID тестовете за учениците като заяви, че крайното решение за това е на здравното министерство. 

"Тестването ще отпадне, когато заболяемостта спадне под 250 на 100 хил. Миналата седмица 60 общини бяха в тази ситуация, така че голяма част от децата вече не се тестват. Важно е как ще се развие ситуацията през следващите дни”, категоричен бе Денков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.