Той е санкциониран с акт за 200 лева

Гонка между два мощни автомобила завърши с тежка катастрофа на оживен булевард в София. Инцидентът е от събота вечер на булевард „Черни връх”. Проверка на NOVA показа - виновен според КАТ е шофьорът, ударен от една от скъпите коли, участвали в състезанието. Той е санкциониран с акт за 200 лева.

Събота вечер. Малко преди 20 часа. Двата мощни автомобила са заснети да се състезават по булевард „Черни връх”, в посока центъра. Минути по-късно двете коли продължават гонката, но в обратната посока. Пред тях по случайност се озовава трети автомобил. Зад волана е Сергей.

„19-годишният водач на заслужен с пот на челото Nissan GTR за 200 000 лв. ме видя отдалеч как правя ляв завой по бул. „Черни връх”. Беше обаче зает в гонката със спортен McLaren, не искаше да я загуби и раздаде цялата газ. В стотните преди удара видях как колата му се усуква наляво и надясно от ускорението (това са стотици конски сили) и влиза в насрещното към мен. Спирачен път 0”, обясни Сергей Билярски.

По информация на NOVA мощният GTR е на бизнесмен, а зад волана е бил 19-годишният му син. Бизнесменът е подсъдим по дело за сводничество. Живеещи в района често чуват шум от гонки по булевард „Черни връх”.

„От доста време си говорим между съседи, имам приятелка по-горе към кръстовището, че през нощта има такива свистения от много бързо каране на коли. Не сме подавали жалби, само от тези звуци, които чуваме през нощта предполагаме, че се случват такива неща и честно казано, там пресичаме много внимателно”, казва Юлия Сматракалева.

След катастрофата тук на булевард „Черни връх” пътните полицаи са написали акт не на шофьорите, които са участвали в гонката, а на водача, който е направил ляв завой. По закон той е отнел предимството им на булеварда.

Скоростта, с която мощните автомобили са се движели, може да се установи само с експертиза, а тя е възможна, ако при инцидента има жертви или ранени. В случая няма тежко пострадали.

За да има санкции за гонка, са нужни свидетелски показания. На този етап такива няма.

По данни на МВР през миналата година едва 13 души са били глобени за участие или организиране на гонка у нас. 94 са досъдебните производства за хулиганство с моторно превозно средство по Наказателния кодекс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.