Полша отпуска помощ от близо 60 евро за пристигналите от Украйна

Бежанският поток от Украйна към Полша продължава да е силен. В град Пржемисъл има създадени условия за избягалите от войната, за да нощуват преди да продължат към вътрешността на страната или към Запада. Топла храна и медицински консумативи също са осигурени.

Доброволци помагат за намиране на транспорт. Голяма част от бежанците заминават за Западна Европа, но немалко от тях остават и в Полша. Общият брой на преминалите полско-украинската граница доближава 1,8 млн. души. Около 13% от населението на Варшава и Краков вече е от украински бежанци. 

„Вкусната храна, готвенето, докосва хората, особено когато е направена добре”, сподели доброволецът от САЩ Шон Кенеди.

Животът му минава между политиката и доброволството. Той е работил активно в предизборната кампания на Бил Клинтън за губернатор и президент, а след избирането му продължава работа за кабинета му в Белия дом. Шон Кенеди е участвал активно и в предизборната кампания на президент Джо Байдън.

„Тук съм като доброволец , защото искам да направя и да дам нещо от себе си за хората в Украйна. Познавам и България много добре. За първи път дойдох през 1999 отново с президента Клинтън. Държа реч пред катедралата катедралния храм „Александър Невски”. Имаше хиляди хора, които бяха дошли да чуят речта му и да го видят”, добави той.

Работата му го е отвела и до едни от най-горещите конфликтни точки по света.

„Бях в Сирия  малко след началото на войната. Това което видях там беше ужасяващо. А това, което тук виждаме сега, се случва в  реално време. Това е катастрофа на нашето време. По някакъв начин политиката все пак постига цели и решения. Но също така има и лошата репутация. Защото решенията са  взети от някой друг вместо от нас. И , вижте се, те доведоха до ситуация, при която посрещаме хиляди бежанци всеки ден. Доброволството е начинът, по който можем да отговорим на лошите политически решения ”, каза още доброволецът.

Преди две седмици добровoлците от Световната централна кухня превръщат този склад в Пшемисъл в полева кухня.

„Зад мен в момент приготвят пюре от ябълки за бебета, които пристигат. Най-вече приготвяме супи. Толкова е студено тук и знаем, че след дългия път хората имат нужда от вкусна, топла и засищаща храна. Затова приготвяме борш, което е местно ястие, пилешка супа, с телешко и агнешко месо”, казва Фиона.

Благотворителната организация е създадена от известния готвач Хосе Андрес през 2010 година.

„И след това през 2019 година, когато ураганът Мария удари Пуерто Рико, започнахме да правим такъв тип операции – да приготвяме готвена , топла храна и да  я доставяме на семейства в нужда. Опитваме се да идваме на помощ при сериозни природни бедствия, и хуманитарни криза, каквато виждаме тук”, допълва тя.

Готовата храна се опакова в кутии, за да може да остане топла докато стигне до самите пунктовете .Освен на пунктовете в Полша, световната централна кухня приготвя безплатна храна и за бежанците , които пристигат на пунктовете в Молдова, Румъния и Унгария. Така на ден приготвя по над милион порции.

Собственици на места за настаняване апелират за финансова помощ, защото започват да се задъхват от големия брой бежанци. Полша отпуска помощ от близо 60 евро за пристигналите от Украйна. Близо 24 000 малчугани са записани в полски училища. Предвиждат се часове за научаване на полски език, за украинските деца, които не го владеят. А под 20 лева на ден е заплатена работата на доброволците.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.