Хиляди коли се опитват да напуснат Мариупол

Хиляди коли се опитват да напуснат Мариупол. Това разказа в ефира на „Здравей, България” Наталия Савон, която се намира в Украйна.

„Хуманитарната помощ не стига до хората. Имаше дни, в които нямаше вода и електричество там. Бердянск е в пълна блокада. Войниците са навсякъде. Когато ги попитаме защо са тук, казват, че имат нареждане. Имаше мирни митинги. Вчера руските военни са задържали трима активисти”, разказа жената.

Междувременно късно снощи в западните предградия на Киев е имало силни експлозии. В столицата на Украйна е в сила 35-часов полицейски час.

Рано тази сутрин са се чули сирени на много места в страната, дори и в Лвол и Ивано-форковск.

Преговорите между двете държави продължават и днес. Вчера  президентът Володимир Зеленски каза, че мирните преговори с Русия започват да „звучат по-реалистично, но все още е необходимо време", за да се постигне пробив. 

Дмитрий Петков заяви, че в Одеса за момента е спокойно.

„Имаше сирена близо половин час, имаше и две експлозии. Но няма никакви новини за щети и разрушения. Предполагам, че е било нещо от нашата противовъздушна отбрана”, обясни Дмитрий Петков.

В Приморск също се провеждат мирни протести.  

Повече гледайте във видео материалите.

 

Според бесарабски българи в Меритопол има около 10 000 души от общността. Те нямат възможност да напуснат града.

„Няма никакъв достъп до град Меритопол. Не само ние, но никой не може да достигне до него”, обясни Антон Марков, директор на ситуационния център към МВнР. Той отхвърли варианта да се установи контакт с кметицата, назначена от Русия.

Силни експлозии разтърсиха Киев тази нощ

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.