Коментират бившият социален министър Лидия Шулева и икономистът Кузман Илиев

ЕЦБ и Федералният резерв печатат трилиони, за да помогнат на икономиката в момента и няма да спрат да го правят, защото има страхове от рецесия. Това коментира в предаването „Здравей България” икономическият анализатор Кузман Илиев.

„Когато имате такива високи цени на енергоресурсите, има тенденция за затваряне на фабриките на промишлеността. Стагфлация е комбинацията между сриваща се икономика и високи цени. В Германия растежът последното тримесечие на  миналата година беше на отрицателна територия. Ако и това тримесечие се потвърди, това означава, че страната е дефакто в техническа рецесия. В САЩ инфлацията е на 40-годишен връх”, обясни Илиев.  

„Освен войната в Украйна, вече сме и в икономическа война”, смята бившият социален министър Лидия Шулева. „Промяната в положението в света е факт. Когато има икономическа война има и последици. Инфлацията е част от тези последици. Докога и как ще продължи тази война, зависи от това как ще продължи горещата война”, каза Шулева. Според нея докато не се успокоят нещата в Украйна, не могат да се правят прогнози.

„Такива цени на петрола имаше преди няколко години. След това цените паднаха. Когато имаме такава ситуация, има и шокови увеличения”, коментира бившият социален министър. „Нека не предсказваме, че това ще е за постоянно. Въпросът е да не се създават излишни напрежения. В България има много големи неравенства. Когато има такива шокови промени на пазара, трябва да помислим за тези социални слоеве, които са в дъното на тези неравенства. Неминуемо трябва да се предвидят мерки за компенсация за тези хора”, смята Шулева.

Относно санкциите, наложени срещу Москва, Кузман Илиев обясни, че те удрят както руснаците, така и европейските производители.  Освен това според него има проблем и с продоволствието. „Заради тази война ще видим в Турция, Близкия изток и Северна Африка глад. Там има имигрантски потоци, които може да тръгнат към Европа. Европейските фермери са в паника, защото не могат да вкарват соя от Аржентина, която забранява соята. Това са косвени проблеми от това, че светът се раздели на икономически блокове”, заяви Илиев.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.