На силата трябва да се отговаря със сила, заяви Бойко Борисов на срещата с Виталий Москаленко

Посланикът на Украйна в България  Виталий Москаленко проведе среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Москаленко повтори искането на Украйна за забрана на полети, а от партията обявиха, че ще подкрепят такова решение, ако бъде подложено на гласуване в парламента

От началото на войната в Украйна , само в Мариупол жертвите са над 3000 души, твърди посланикът Виталий Москаленко, а градът е почти унищожен. Затова и той призовава небето над Украйна да бъде затворено.

„Аз просто крещя  и това е въпрос за живота и смърт. Знам, че трябва да бъде затворено и друг избор няма, всеки един ден загиват стотици хиляди цивилни хора. Вече не знаят къде да ги погребват”, каза посланикът.

Москаленко поиска и допълнителна помощ.

„Почвайки от  примитивни средства за отбрана каски, бронирани  жилетки, снаряди, патрони, системи за проитововъздушна отбрана, части за самолети  - имаме потребност за такива въоръжения и тази молба остава актуална и в сила, надяваме се, че и България като член на НАТО и на ЕС ще ни помогне в това отношение”, добави той.

„Ако правителството има куража да се държи като евроатлантическо, ние, като парламентарна група, ще ги подкрепим с нашите депутати. Колегите ми от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят всичко, което поиска посланика - от въздушното пространство до изпращане на необходимото въоръжение. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Направили сме своя цивилизационен избор”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща.

„Важното е в парламента да се приеме решение и да ви се помогне с необходимото днес. Така че уважаемият министър-председател, ако прецени и вкара подобно решение в парламента, може да разчита на 59 гласа. Съответно и списък с бронежилетки, каски, снаряди, каквото е необходимо, защото на силата трябва да се отговаря със сила, за да може да бъде спряна. Винаги съм се борил за мир, за добросъседство, за толерантни отношения, за дипломатически решения. Това е, докато започне войната. Милиони напускат домовете си, губят живота си. Нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост и трябва да приложим всички мерки, за да бъде спряна войната“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че не одобрява „шикалкавенето" от страна на българското правителство. „Вчера гледах европейските премиери са в Киев и се срещат с президента Зеленски, а нашият премиер се разхожда сред палатки”, коментира Борисов.

„Над 3000 са убитите в Мариупол, градът е разрушен на 80%. Харков също е подложен на тежки разрушения. Киев е бомбардиран и са поразени 2 жилищни блока". Това заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко на пресконференция след разговори с представители на ГЕРБ. Москаленко отново призова за затваряне на въздушното пространство над страната му.

„Водим битка с агресора, която заплашва самото съществуване на украинската държава. Всеки ден, всеки час загиват хора, граждани на Украйна. Ще се бием до последна капка кръв. Ще отстояваме човешките идеали и независимостта на нашата държава”, заяви Москаленко. „Сражаваме се успешно по земя. Отбиваме всички атаки. Но небето трябва да бъде затворено, защото преимуществото на агресора е доста сериозно. Това му позволява да бомбардира”, заяви Москаленко.

По думите му жертвите в Мариупол са толкова много, че не знаят къде да ги погребват.

„Копаят ями като братски могили. В Киевска област майка и 10-годишно дете са убити при въздушна атака и са погребани в двора на дома им. Мога да дам стотици хиляди такива примери”, каза Москаленко.

Той каза, че второто изключително важно за страната му са поставки на въоръжение, муниции, каски, бронирани жилетки, снаряди, патрони, системи за ПВО, до самолети и резервни части за тях.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.