На територията на областта вече има над 3 000 бежанци

Струпване на бежанци от Украйна и невъзможност да бъдат регистрирани и обслужени. До тази ситуация се стигна в сряда в Морската гара в Бургас, където се намира кризисният център. Причината оказа се е проблем със софтуера и недостатъчен брой обучени кадри.  

„На територията на област Бургас вече има над 3 000 украинци. До част от тях - около 100, не беше достигнала информацията, че статут „временна закрила” все още не е стартирал като регистрация, а те бяха дошли за това”, уточни зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

За да се избегнат нови опашки от тази сутрин представители на Държавната агенция за бежанците започнаха обучението на служители на МВР. В сряда седем души са поискали хуманитарен статут, а двама са се отказали от вече получен такъв. Янев добави, че интересът основно е към временната закрила.

 

 

В кризисния център е разположен и пункт за набиране на помощи. Областната администрация откри и банкова сметка. „За двата дни са обслужени над 500 семейства, на които са раздадени храна и санитарни материали. Това е огромно количество, а част от хората нямат възможност да си закупят необходимите неща. По тяхна молба е открита тази сметка”, уточни Янев.

Във всяко едно от 16-те полицейски управления в Бургаска област ще се извършва регистрация на желаещи украински граждани да получат временна закрила. Работата им ще започне в понеделник. Служителите на Агенцията за бежанците ще работят и през следващите дни, включително в почивните, а не само в сряда и четвъртък, както беше предварително оповестено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.