По думите му е опасно хора, които не разбират от сигурност, да поемат ангажимент "на ангро"

"Не бива да предоставяме военни самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна, защото ще останем без авиация. Рискуваме на нашата сигурност, за да се направим на пионерчетата "винаги готов". Ще осакатим армията си". Това заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов за "Денят на живо".

Според него България няма с какво да замени ракетите, които може би се иска да бъдат предоставени на Украйна. "Важно е ще получим ли компенсации и можем ли да си позволим да се въоръжим с нови. Въоръжението ни може да е старо, но върши работа. Ако замяната е да получим ракети с нова перспектива, това е добре", обясни той. И допълни, че категорично България не трябва да се намесва в конфликта в Украйна.

"Може да предоставим ракети на САЩ срещу замяна, но не и директно на Украйна, защото ще се приеме като вземане на страна в конфликта", посочи Каракачанов. По думите му е опасно хора, които не разбират от сигурност, да поемат ангажимент "на ангро". "Не можем да стоим на страната на агресията, но не можем да бъдем глупаците на 90-те години. България не може да бъде "ястреб', нямаме и такива интереси", счита той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.