Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите, заяви адвокатът

"Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването". Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП. 

"Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи защитникът. 

Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата", подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. "Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд  и ще го направим", категоричен беше Менков.

 

Владислава Горанов също е задържан, потвърди Менков. В момента се изготвят документите за задържането му за 24 часа. Очаква се и Севдалина Арнаудова да бъде задържана, но още тече претърсването в дома й.

По думите му за нито едно от претърсванията няма разрешение от съда, тъй като полицейските органи ги извършват в условията на неотложност. "По закон са длъжни в рамките на 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, или не". 

Той беше категоричен, че в това разследване не участва Европрокуратурата и не става дума за никакви евросредства. "Вероятно министър-председателят вчера при срещата си с г-жа Кьовеши, е казал, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави. Но Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в това разследване и не става въпрос за никакви евросредства", посочи Менков. 

"В момента вътре не тече нищо - там дори няма разследващи полицаи. Има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, без никакви опити за оказване на какъвто и да било натиск. Така че натискът трябва да се търси на друго място", подерта защитникът. 

На въпрос дали и Менда Стоянова е задържана, Менков отговори: "Нямам информация за нея".

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.