От спецпрокуратурата излязоха с позиция за твърденията на вицепремиера

„Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на Народното събрание. Репресия е, когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада. Това е репресия. Снощи имаше ли такива кадри? Не, защото полицията си върши работата по закон”. Така финансовият министър и вицепремиер Асен Василев коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и знакови лица от партията.

„Най-накрая се действа, което според мен е една много хубава стъпка. Това, което знам до момента и като се гледат лицата, които са задържани, изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на Васил Божков и по доклада на АДФИ от миналото лято”, обясни той.

Василев припомни установеното от Държавната финансова инспекция, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради „бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на Владислав Горанов”.

„Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези 556 млн. лева на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има една, поне малка, стъпка в тази посока”, подчерта вицепремиерът.

Въоръжение за Украйна

Дали с акцията на МВР се цели да се отклонят важни теми като оръжията за Украйна, Василев каза: „Държавата не може да даде и един пирон без подпис на Министерството на финансите. В МФ не е постъпвало такова искане по никаква форма за каквото и да е оръжия”, поясни той.

Очаква ли още арести на бивши министри

Като „възможни” Василев определи нови арести на бивши министри, но уточни, че засега няма такава информация. „Ако са нарушили закона и има данни за престъпление, нека да бъдат арестувани по законовия ред. Трябва да се спазва законът”, добави вицепремиерът.

До момента той уточни, че като страничен наблюдател вижда, че законът е спазен. „Няма никакво полицейско своеволие при арестите да хвърляш някого по очи и да казваш „Ти си престъпник”. Няма изтекли кадри от пресцентъра на МВР как разни хора се унижават и се арестуват”, допълни Василев.

Финансовият министър призова да се спре с „рефрена за репресиите” и добави: „Репресии няма. Има нормални полицейски действия. Спомняте си какво се случи с Никола Саркози, виждате какво се случи със Себастиан Курц. Най-накрая влязохме в Европа”, отчете Василев.

От Специализирана прокуратура упражниха правото си на отговор във връзка с твърденията на  вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, които определиха като "неверни".

Ето и пълния текст на позицията на спецпрокуратурата: 

Днес, 18.03.2022 г., вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: „…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока.“.

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или публикували изявлението на г-н Асен Василев, в което твърденията му са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт.

Специализираната прокуратура изразява следното становище, основано единствено на факти:

Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щетата за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

В рамките на образувано в Специализирана прокуратура досъдебно производство, на два пъти - с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложена на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта (понастоящем закрита и с правоприемник НАП) за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори - „Ню геймс“АД (предишно „Ню Геймс“

ООД), „Национална лотария“АД (предишно „Национална лотария“ ООД), „Еврофутбол“ООД и „Евробет“ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта.

Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на ДКХ, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени към доказателствата по досъдебното производство на основание чл. 127 от НПК (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават основание още в края на януари 2020 г. да бъдат привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ.

През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В. Б., като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв.

През януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове.

На 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В. Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили задълженията си и своевременно (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвиняем по текстове от НК, за които КПКОНПИ имат правомощия и са предприели обезпечителни мерки по друг правен ред по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия.

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 г., обвиняемият В.Б. е санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по т.нар. глобален закон „Магнитски“.

Под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно.

Първото досъдебно производство е образувано на 20.12.2019 г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК – изнудване чрез заплахи за живота и физическо насилие. https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2.

На 29.01.2020 г., след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното производство, В.Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група, създадена да върши с користна цел различни престъпни деяния – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. За участие в групата са обвинени още 4 лица, сред които двама председатели на Държавната комисия по хазарта (действащ и предходен).

По същото досъдебно производство В.Б. е обвинен за две изнудвания със заплахи с цел безвъзмездно придобиване на дялове в хазартни дружества – престъпления по чл. 213а, ал. 2, т. 1 и т. 5 от НК и чл. 214, ал.2, т. 1, вр. чл. 213а, ал. 2, т. 5 от НК. Привлечен е и за още две престъпления - подбудителство за извършване на длъжностни престъпления от председател на Държавната комисия по хазарта (по чл. 282, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за това, че е предложил подкуп в размер на 10 000 лв. на ден на председател на ДКХ, за да извърши действия по служба – отнемане на издадени лицензи за хазартна дейност (престъпление по чл. 304 от НК).

По отделени материали от цитираното досъдебното производство е образувано ново дело, по което В. Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по установения ред и за изпиране на пари – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. Повдигнати са му обвинения за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по чл. 278а, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за изпиране на 559 739 164.70 лв., придобити чрез престъпна дейност (престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, вр. ал. 2 от НК).

По досъдебните производства с обвиняем В.Б. са извършени огромен брой действия по разследването – всички възможни при отсъствие на обвиняемия В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила чрез Министерство на правосъдието до компетентните власти в Обединените арабски емирства две молби за екстрадиране на В. Б. в Република България и множество призовки за

доброволното явяване на същия пред разследващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства срещу В. Б. не са приключили, тъй той се укрива в ОАЕ и не се явява пред разследващите органи. Това е съществена пречка по смисъла на българския НПК за приключване на водени производства. В. Б. по никакъв начин не е съдействал за установяване на обективната истина.

За всичко това българското общество е било своевременно информирано.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.