Милева каза, че от българската прокуратура очакват уведомление от МВР за образуване на досъдебно производство

„Към момента никой не знае кой ще разследва това досъдебно производство – дали е от компетентност на европейската прокуратура, или българската". Това заяви пред NOVA говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Предо това тя обясни, че към настоящия момент в Прокуратурата не е постъпило нито уведомление от органите на МВР за образуване на досъдебно производство, нито протоколи от извършени действия по разследването по неотложност спрямо политически лица.

„Съгласно закона, разследващият орган следва да уведоми прокурора незабавно, не по-късно от 24 часа”, каза Милева.

„Вчера беше изпратено официално съобщение, че случаят касае 120 случая на европейската прокуратура в България. Компетентността да разследва би следвало да е на Европейската прокуратура”, допълни тя.

По думите й съгласно закона органите на досъдебното производство, могат да извършват действия на претърсване и изземване и без разрешение на съдия, като протоколът се представя на наблюдаващия прокурор, който го предоставя на съдията незабавно, но не по-късно от 24. „В момента очакваме уведомление от органите на МВР за образуване на досъдебно производство, както и да ни представят протоколите по извършените действия по разследването по неотложност”, каза Милева.

Милева допълни, че при срещата с европейския главен прокурор в четвъртък не са били коментирани подобни казуси.

„Срещата беше много позитивна, бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес”, каза Милева.

По отношение на сигналите на Васил Божков срещу Борисов и Горанов, Милева каза, че Българската прокуратура „винаги е била открита към обществото и е информирала за ключови разследвания”. „Това дело е под надзора на специализираната прокуратура, не знам на какъв етап е”, каза Милева.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.