Даден им е 72-часов срок да напуснат страната

По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщава МВнР. 

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи в този смисъл съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Руското посолство у нас: Изгонването на руски дипломати е враждебен демарш

Последва остра реакция от Руското посолство у нас. От мисията заявяват, че са изумени от броя на изгонените служители. В тези действия те виждат намерение да се сведе до минимум целият спектър от руско-българските отношения.

Руският посланик Елеонора Митрофанова възприема този акт на българските власти като изключително недружелюбен. Москва си оставя правото за реципрочни действия, добави тя, цитирана от БГНЕС. 

Двамата руски дипломати, уличени в шпионаж у нас, са напуснали България

Припомняме, че по-рано този месец България изгони други двама руски дипломати заради обвинения в шпионаж.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.