Това е станало след акция на НАП

НАП проведе акция в каменското село Свобода. Около полунощ служители на институцията са влезли в складова база със зърно, след което тя е била запечатана. Трябвало е да излязат около 60 камиона със зърно за износ, което е било предвидено за натоварване на кораб за износ към Испания през пристанище Бургас.

Мотивът на властите е инвентаризация. Служителите в склада обясниха, че тя е приключила рано тази сутрин, няколко камиона са излезли, като след това базата отново е била запечатана.

От фирмата, собственик на зърнобазата, твърдят, че няма официална заповед за забрана на износ. Камион със зърно трябва да отплава в неделя за Испания. Всеки ден престой струва около 30 хиляди евро, а ако курсовете не бъдат изпълнени загубите ще са в размер на 3 милиона евро. 

Според собствениците НАП е изискала от прокуратурата удължаване на срока за инвентаризация с още 24 часа. От своя страна собствениците са подали жалба до прокуратурата, за това, че не могат да изпълняват своята дейност.

Инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП са разкрили над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнената база, информират от институцията. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР.

Проверката е част от продължаващата от началото на март кампания на НАП, която цели да гарантира спазването на всички законови изисквания, регламентиращи доставките и търговията със зърно, олио, брашно, захар и др.

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите.

„Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За ощеновини харесайте и страницата ни във Facebook.