Той говори на концерт по случай годишнина от анексирането на Крим

Руската държавна телевизия „Първи канал” изведнъж прекъсна речта на президента Владимир Путин на препълнения стадион „Лужники” в Москва по повод осмата годишнина от анексирането на Крим в петък. Вместо това медията показа патриотични песни, които звучаха по време на събитието. По-късно обаче телевизията излъчи цялата реч на руския президент.

Обяснение за прекъсването дойде от говорителя на Путин Дмитрий Песков. Той уточни, че до това се е стигнало след техническа повреда на сървъра.

Какво каза Путин в речта си

„Ние сме многонационалният народ на Руската федерация, обединен от общата съдба на нашата земя” - това са първите редове на основния закон на Русия, конституцията, и всяка дума е изпълнена с дълбок смисъл и има огромно значение”, каза той.

Президентът добави, че жителите на Крим са се ръководили именно от тази идея, когато са отишли на референдума на 16 март 2014 г.

„Те живееха и живеят на своята земя и искаха да живеят в обща съдба с историческата си родина, с Русия. Те имаха пълното право да го направят и постигнаха целта си”, категоричен беше Путин.

Той заяви, че Крим е трябвало да бъде изваден от „унизителното състояние”, в което се е намирал, когато не е бил част от Русия.

„Беше необходимо Крим да бъде изведен от това унизително положение, от това унизително състояние, в което Крим и Севастопол бяха, когато бяха част от друга държава, която финансираше тези територии на т.нар. остатъчен принцип”, каза Путин.

Руският лидер припомни, че от 2014 г. насам страната е направила много, за да „повдигне” Крим и Севастопол. „Трябваше да се направят неща, които не се виждат веднага с просто око. Те имат фундаментален характер: газоснабдяване, енергоснабдяване, комунални услуги, възстановяване на пътната мрежа, строеж на нови пътища, магистрали и мостови преходи”, добави руския президент.

Путин увери, че руските власти знаят какво и как трябва да се направи по-нататък и на каква цена. „Със сигурност ще изпълним всички планове, които сме си поставили”, подчерта той.

За войната в Украйна

„Всичко е свързано с това, че единството е универсална ценност за всички народи и представители на всички вероизповедания в Русия и конкретно за нашия народ, на първо място за нашия народ. И най-доброто доказателство за това е начинът, по който нашите момчета се сражават, начинът, по който действат по време на тази военна операция - рамо до рамо. Те си помагат взаимно, подкрепят се и, ако е необходимо, като братя по оръжие, се прикриват с телата си от куршумите на бойното поле. Отдавна не сме имали такова единство”, заявява руският президент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.