Премиерът даде извънреден брифинг в МС

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата, ръководена от г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим". Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, коментирайки действията на прокуратурата по случая с Бойко Борисов. 

"Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице. Само и само, за да не се извърши разследване по закона.  Сведение, които са общоизвестнии вече са достояние на Европрокуратурата. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни. В България независима прокуратура няма", подчерта министър-председателят. 

„Прокуратурата прави изводи от изхода на производство, на което току-що е поставено началото. Провеждана е проверка, която има за цел да се съберат - евентуално, достатъчно данни, за да се реши да се образува ли или не досъдебно производство ", подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му никой не твърди, че сведенията на Божков имат тежест като показания на свидетел по смисъла на закона. "Това може да стане само след образуване на досъдебно производство. На практика такова е стартирало вчера", заяви той. 

И допълни: "Прокуратурата се постара да заяви, че МВР не е компетентно. А преди години Божков публикувафакти по това производство, а прокуратурата не се самосезира по тях – не заочна нито проверка, нито досъдебно производство - правомощие , което тя има”.

„За Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата, на които тя не им обърна внимание. Спомняте си, че преди време прокуратурата си оправдаваше бездействието с мотива, че това е защитна теза на Божков, който има 18-19 обвинения. Какво излиза, че ако един български гражданин има обвинения, то той няма други права ли? Той няма права да бъде пострадал от престъпления, извършени срещу него. Това е пълен абсурд.

"Искам да кажа нещо по повод на това, което чух от говорителката на прокуратурата днес. Изненадах се, за пореден път, че те нагласиха пресконференцията си късно, за да не може и ние да реагираме своевременно. Там чух откровени лъжи -  че няма проект за постановление на искане за задържане на тримата. Има проекти за повдигане на обвинения за тримата задържани. Те се съдържат в самата преписка и са изпратени днес преди обяд в прокуратурата”, подчерта Рашков. 

И зададе въпрос: "Защо го правят това? Нека да си отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не. Или ги пази вече откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата упражнява своите конституционни задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези високопоставени лица?".

Рашков даде и директен пример за бившия финансов министър Владислав Горанов. "Преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, се оказа, че  АДФИ още миналата година е изпратила този доклад на прокуратурата. Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес". 

 

 

По думите му в преписката, която е депозирана сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, "И ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства? Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че няма доказателства, че полицията не си е свършила работата". 

"Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не", подчерта Рашков. 

"Прокуратурата има още един сериозен проблем- че по този казус работи и Европейската прокуратура. И ако обикновено се скриват факти, сега има паралелна европейска структура, на която ние вярваме много повече. Ще продължим да се борим и да направим всичко, което зависи от нас, България да бъде една нормална, свободна, европейска държава. Битката е започнала. Това, което ще се гласува, е да работим с всички инструменти на Европа, за да може България да мине на следващото ниво", посочи от своя страна премиерът Петков. 

"Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер", допълни той. 

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.