Това заяви американският министър на отбраната в интервю за CNN

САЩ "видяха редица грешки" от страна на Русия при нахлуването й в Украйна, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в интервю за CNN, взето в София, съобщава БГНЕС.

По думите му руснаците „не са напреднали толкова бързо, колкото биха искали“. Остин каза още, че руснаците са се "борили с логистиката" и не е видял доказателства за "добро използване на тактическото разузнаване", нито "интегриране на въздушния капацитет с наземна маневра". „Има редица неща, които очаквахме да видим, но не стана. Руснаците наистина имаха някои проблеми. Така че много от техните предположения не се потвърдиха", каза той.

Шефът на Пентагона се среща с Кирил Петков

От началото на инвазията преди близо месец, руските войски бомбардираха и унищожиха големи части от градове, включително Мариупол и Харков, но Украйна успя да попречи на Русия да превземе големи части от страната, включително столицата Киев.

„Мисля, че Москва си е представяла, че ще се движат бързо и ще превземат столицата. Те не успяха да направят това“, каза шефът на Пентагона. Изправена пред ожесточена украинска съпротива срещу нейната инвазия, Русия също се справя с ниския морал на войските.

Москва е поискала военна подкрепа и икономическа помощ от Пекин, казаха двама американски служители пред CNN тази седмица. Китай е показал известна готовност да предостави помощ на Русия, според дипломатическа телеграма на САЩ до съюзниците. И Русия, и Пекин отрекоха да е имало подобни искания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.