Ремонтите се извършват от доброволци

Армия от доброволци ремонтира два апартамента на бул. „Източен” в Пловдив, които ще се превърнат в детска градина за новопристигналите украински деца. Помещенията в жилищния блок са неизползваеми от пет години. Преди това в тях се е помещавал филиал на детска градина. Сега стаите се нуждаят от цялостно освежаване.

Над 3 милиона са украинските бежанци в ЕС, около 50 000 са в България

Наталия Еллис е един от ръководителите на бежански център в Пловдив. Тя обясни, че около 25 деца ще могат да се обучават в новите детски градини. Възпитатели ще са жени от Украйна.

„В Пловдив има над 1000 души от Украйна, от които над 150 деца”, каза Еллис и обясни, че идеята на доброволците е да помогнат на възможно най-много бежанци.

„Трябва да сменим дограма, няколко неща вътре, но основно искам да покажа, за компютърния клас като цяло трябват мебели. Искаме да сложим няколко маси със столове за деца и няколко компютъра. Тук още една по-голяма стая ще ползваме за спане, за леглата. Тук ще сложим едно шкафче с играчки за деца, с моливи, хартийки, обучаващи различни интерактивни игри”, разяснява Наталия Еллис.

„Ние сме много радостни, а и благодарни, че се правят тези детски градини за нашите деца, защото се оказа, че  в останалите няма място. Всичко е заето, а и освен това се искат задължителни имунизации, които не можем да докажем, защото документите ни останаха в Украйна. Аз дори смятам да запиша голямата ми дъщеря наесен в българско училище”, каза Анна Балък.

Двете детски градини за украинските деца ще се издържат изцяло с пари от дарения. Те ще отворят врати в началото на април.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.