Най-засегната е групата на децата от 4 до 15 години

В Благоевград е в сила обявената вече грипна епидемия. Има сериозен наплив към кабинетите на личните лекари. Най- много са децата, но на този фон е трудно да се разграничи грипът от коронавируса. 

Грипът в Благоевград върлува вече седмица. При общопрактикуващите лекари пациентите са много, а натискът се усеща и през почивните дни в Неотложния кабинет, който е създаден, за да обслужва пациенти през уикенда.  
 
"Беше нещо много страшно в този кабинет, защото прегледах 80 човека, по-голямата част от тях, може би имаше по-малко от 10 процента хора, които са с общи заболявания, и всички останали бяха с грипопободни симптоми", обясни д-р Емилия Крилчева, дежурен лекар.

 

 Симптомите на грип Камбоджа започват с висока температура. С нея идват мускулните болки и кашлицата, а при някои пациенти, предимно децата се появява и конюнктивит. Забелязват се и стомашно-чревни разстройства.

Под 1000 нови случая на COVID-19 у нас

"Като цяло групата от 2 до 7 години, училищната възраст и категорично възрастните хора, има случаи дори на фона на този грип на херпе зостар, което се проявява при хора с нисък и компрометиран имунитет", сподели лекарят.

След COVID, грипът не плаши хората в Благоевград. Срещу вируса всички прилагат традиционни методи. А дали вирусът е ковид или грип, се определя с точност само с ПСР тест. Според медиците все пак профилът на пациентите с коронавирус се различавал.

"При тях е много учестен пулса на фона на относително не толкова висока температура, до 37.5 до 38. Докато – това е необичайно, но аз предполагам, че е свързано с това, че вискузитета на кръвта, се покачва по време  на тази инфекция и сърцето трябва да работи при по-високо съпротивление", казва медикът.

Грипна ваканция за учениците в Благоевград засега не се предвижда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.