Преди дни Русия предупреди за подобна заплаха

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната. След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. Според „Морска администрация” обаче непосредствена опасност няма.

„Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул и по-нататък”, коментира Александър Илиев, директор на „Морска администрация” Бургас.

МС за мините в Черно море: Взети са всички мерки за безопасността на морските ни граници

 

 

Ако все пак достигнат до нашето води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

„Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум”, заяви за БГНЕС Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Командирът на ВМС Кирил Михайлов увери, че са взети всички мерки за наблюдение във връзка с плаващите в Черно море мини.

 

 

„Още от началото на конфликта между Русия и Украйна беше обявена военна зона в Черно и Азовско море. В същия ден бяха обявени и известия до мореплавателите за минни заграждания при пристанищата на Одеса, Николаев и Североизточната част на Черно море. Тези минни заграждения са направени от украинските военноморски сили. От този момент беше усилена системата за наблюдение на военноморските сили. Бяха взети всички мерки, за да може при евентуалното им откриване, да се реагира своевременно”, обясни той.

Михайлов добави, че подобен случай за открит плаващ предмет, със съмнения за мина, е бил регистриран миналата седмица.

„Беше подаден сигнал за забелязан предмет близо до нос Галата. Изпратихме екип, който да обследва района. Оказа, че е част от откъснат буй, а не мина. Мини от този тип не трябва да се обезвредяват, а се взривяват на място”, каза още той.

Командирът на ВМС коментира още, че въпреки всичко не може да се изключи напълно потенциална заплаха.

„Непрекъснато публикуваме известия до мореплавателите за всички опасности, които могат да бъдат срещнати, както и за всички предстоящи планирани учения в Черно море”, добави Кирил Михайлов.

 

 

Русия предупреди за заплаха от украинските мини в Черно море

Областният управител Стойко Танков свиква среща с участието на „Морска администрация”, ИАРА и „Гранична полиция" с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности. 

„Водих разговори още снощи. Взети са всички необходими мерки да бъдат информирани риболовните и товарните кораби, както и останалите лодкостоянки за евентуална опасност от появата на мини. Времето работи за нас. Беше уточнено, че на базата на натрупания опит в Бургаска област с отстраняване на военни припаси от Втората световна война ще бъде използван същия механизъм при забелязване на подобни обекти”, каза той.

За Институциите у нас на този етап няма сериозна опасност такива мини да стигнат до нашата акватория. И се усъмниха в информацията

 „Ние имаме съмнения дали изобщо има такива отнесени мини, тъй като това е информация, която идва от руските служби“, каза Танков. 

„Публикацията на Руската федерация цели по-скоро затрудняване на търговското корабоплаване и създаване на страх и напрежение“ м смята Кирил Михайлов.

Ако все пак информацията се потвърди, то някоя от мините може да нашите води, но след повече от седмица. 

 

 

„На 12-14-я ден тя ще е някъде на Калиакра. На 15-16-я ден ще е пред Варна. На 18-я пред ориентировъчно ще е пред Бургас“, обясни  Михайлов. 

Издадено е предупреждение към всички кораби в региона за повишена бдителност. А към хората от Добрич, Варна и Бургас е отправен апел да позвънят на телефон 112, ако забележат съмнителен обект в морето. 

Мините, за които се предполага, че плават в морето, са произведени в първата половина на 20 век. Те са от типа ЯМ и ЯРМ. Според Военноморските сили опасност крие само първия тип, който представлява малка котвена мина.

„Тя няма батерия или нещо, което да я изтощи, така че да се превърне в негодна. Може да бъде опасна в продължение на много дълго време“, поясни още Михайлов.  

Според експерти подобни мини не могат да бъдат обезвредени. 

„По инструкция тези мини не трябва да се обезвреждат, те се взривяват на място. Най-добре е да се заобикалят“, каза Димитър Ставрев.  

По думите на Ставрев котвените мини трудно могат да бъдат засечени на радарите. По-уязвими обаче били не големите търговски кораби, а малките рибарски лодки. 

„Има опасност те да попаднат в мрежата на рибарите. И при ваденето или неправилно боравене могат да се задействат рогчетата на мината и да се стигне до взрив“, обясни Ставрев.

Годишно в българската акватория на Черно море се откриват между три и шест мини, останали от войните през миналия век. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС