Анализ на политолога Мария Пиргова и политическия психолог Антоанета Христова

"Може да се каже, че с ареста на Бойко Борисов започва възстановяването на нормалността на съдебната система", това каза в "Твоят ден" политологът Мария Пиргова.

Според нея общественото мнение се възмущава, че няма ефективно задържане, но с тази прокуратура битката ще бъде много трудна, смята Пиргова.

За нея 500 - 700 милиона, с които е ощетен държавния бюджет, не може да бъде въпрос, който може да бъде подминат, независимо че главният прокурор не иска да повдигне обвинение, независимо че не може да се стигне и до досъдебна фаза.

"Вижда се европейска подкрепа, макар и негласна, за този случай", каза още Мария Пиргова.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова смята, че имаме правителство във формат, който е несъвместим идеологически.

"То отговаря на очакванията на тези, които са гласували за него, за всяка една от отделните партии. Всички тези гласоподаватели са фиксирани върху Бойко Борисов и неговото управление, което те смятат за корумпирано. Получава се натиск, но има и други фактори, които определят действията на премиера Петков", смята Христова.

Тя смята, че именно защото избирателите очакват бързи действия се случват последните събитя, но е проблем, че все още не е извършена съдебната реформа и системата съществува в противоречие и конфликти вътре в нея.

Политическият психолог заяви още, че това правителство демонстрира изключителен непрофесионализъм, несправяне с кризите, в които се намираме, което поражда страх.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.