Според него българите са платили за тишината на обвинението

За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков. Това каза премиерът Кирил Петков. По думите му е и ужасно странно, че от повече от година се знае за такъв случай, има публична информация и не са предприети действия.

„Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света, където един човек, който е подкупвал, по негово мнение, високопоставени лица, иска да си признае, да разкаже, и от другата страна да има прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумие”, подчерта Петков.

Премиерът отново посочи, че става въпрос за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв. „Това означава, че българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард. Фактът е че ако половин милиард от нашите пари са изтекли заради готовността на някакви хора да поемат подкуп от 60 млн. в кеш, ако това се окаже верно, и да нямаме дори желание да направим досъдебно производство, да не се разпитат партньорите на Божков… ”, добави той.

Петков говори и за нов доклад на Министерството на финансите, който анализира как са се давали и одитирали евросредствата. „Става ясно, че огромен процент от евросредствата - говорим за някои региони над 90%, има само един допуснат участник. Какъв е шансът един отворен механизъм, пазарен, където има проект с евросредства, 90% от всички възможни проекти да имат един участник. Това, ако не е очевадно манипулация или липса на контрол върху тези одити - не знам какво е”, допълни премиерът.

Това, за което Петков е свидетелствал, обясни самият той, е че този доклад дава „опасността и потенциала”, че е имало нередности под ръководството на Владислав Горанов. „Една такава информация може да предизвика потенциално обаждания, скриване на документи, доказателства”, допълни министър-председателят, като уточни, че е станал свидетел на именно на този доклад.

Джиповете на „Аркад”

„Представяте ли си това, което се намира в PR-а на г-н Борисов? В гаража да има джип на „Аркад”. Тази тръба (интерконекторът България-Гърция) не се е построила за 12 години. Руската тръба се построява за три години. И изведнъж остават едни джипове. Единият е останал при мъжа или при самата пиарка на г-н Борисов. Няколко са оставени в Министерството на екологията, един даже джип е оставен в Министерството на енергетиката. Кой раздава така джипове, толкова скъпи, просто така”, попита Петков.

„Много така натовски настроена партия, обаче работи с руски проекти, дава 3 млрд. от нашите пари за руски проекти и тези джипове, които така са оставени, не са върнати или продадени. Те са оставени за ползване на едни добри хора, които явно са им помагали за реализацията”, допълни премиерът.

Той беше категоричен, че ще назначи проверка. „Няма безплатен обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо. Всички джипове трябва да се върнат. Когато някой безплатен подарък е даден, той обикновено е много скъп. Вероятно като данъкоплатци сме платили ужасно много за тези джипове. Ужасно е, че някои хора и в момента ги карат”, уточни още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.