Това се случва на фона на подготовката за евентуална забрана на вноса на стоманени продукти от Русия

Цените на стоманата на европейските пазари достигнаха рекордно високи стойности на фона на подготовката за евентуална забрана на вноса на стоманени продукти от Русия като част от нов пакет санкции, съобщи Блумбърг.

"Базовите цени на горещо валцуваната стомана в Северна Европа се повишиха с 10% до 1 435 евро за тон", пише агенцията, позовавайки се на седмичните данни на Kallanish Commodities Ltd. Цените на арматурното желязо също се повишиха, достигайки нов рекорден връх.

По-рано Европейският съюз наложи ограничения върху търговията с желязо и стомана с Русия. Както е отбелязано в Официалния вестник на ЕС, това са метални листове, изделия от олово, арматура, пръти от неръждаема стомана, ъгли, профили, ламаринени пилоти, тел, безшевни и заварени тръби.

Освен това се забранява предоставянето на техническа помощ, посредничество, финансиране, застраховане и презастраховане, свързани с тази забрана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС