Коментар на Емануил Йорданов и Димитър Марковски

Васил Божков може да бъде разпитан, докато е в Дубай. Това обясни адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, като се позова на текст от Наказателно-процесуалния кодекс.   

„В НПК пише „разпит на свидетел, който не се намира в страната”. От прокуратурата ме просълзяват. Говорим за желание на лицето, което трябва да бъде разпитано - да бъде разпитано. В тази връзка народът казва, че който не иска да свърши работа - търси оправдания”, добави той.

Според адвокат Димитър Марковски няма особена „правна драма” в тази ситуация. „Става въпрос за техника. Това, че няма конкретен договор за правна помощ и сътрудничество с Емирствата не значи, че пътят за разпит на Васил Божков е юридически преграден”, категоричен е той.

Марковски посочи, че не си обяснява факта, че се разгарят институционални спорове. „Законът така е конструиран, че няма юридическа пречка да се направят усилия. Дали Емиратите ще окажат помощ на базата на принципа на взаимността, дали това технически може да се организира и т.н.”, допълни адвокатът.

 

 

Той уточни, че Божков е в положение, в което прави определени изявления и на тяхна база има последващи развития. „Има образуване на досъдебни производства, извършване на процесуално-следствени действия с определени хора от политическия елит”, каза още Марковски.

Според Йорданов „правната драма” се състои в това, че прокуратурата не иска да работи. „Когато прокурорът не иска да работи - никой не може да го накара. Той може или нищо да не направи, или ако реши да демонстрира някаква активност - да работи в посока, че ако делото стигне до съд - съдията да си скубе косите и да е задължен да напише оправдателна присъда”, подчерта Йорданов.

В случая обаче има достатъчно данни, които могат да бъдат изяснени, дори и без разпит на Божков, на базата на неговия сигнал, твърди бившият вътрешен министър. „Имаме една телефонна кореспонденция между Божков, Борисов и Горанов. Тя може да бъде обект на техническа експертиза. А там, доколкото си спомням, имаше много любезни разговори”, уточни той. 

Според него може още да се установи кога и как Божков е ходил във Финансовото министерство, кога Арнаудова е била при него, включително да се изясни кога и как баща ѝ започва работа във фирма на Божков. Изясняването на това би могло да създаде обща картина, която да покаже дали бизнесменът дава вярна информация.

По думите на Марковски нещата могат да се погледнат през призмата на някакво служебно бездействие от страна на прокуратурата. „Самите изявления на Божков в медиите са законен повод за образуване на разследване. След като този законен повод е наличен, трябва да се прецени дали има достатъчно данни за ангажиране на наказателна отговорност и за продължаване на хода на разследването”, категоричен е юристът.

Разследването за изнудване с потърпевш Васил Божков продължава в Софийската градска прокуратура по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook