Президентът се срещна с полския си колега Анджей Дуда

„С Полша сме единни за укрепване на Източния фланг на НАТО". Това заяви президентът Румен Радев в изявление след срещата с полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София.

„Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавното й прекратяване и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна причинява не само разрушения и страдания - тя е заплаха за международната сигурност и ред”, допълни Радев.

Президентът заяви, че проблемът с летателната авиация е критичен. 

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет", поясни той.

Радев отбеляза още, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. С него се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана, поясни президентът на България. По думите му и в Румъния текат сходни процеси. 

Радев благодари на Дуда за готовността му незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на МиГ-29. 

Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили и общи усилия за продължаване на оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна. България е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, поясни президентът. „Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени”, каза още Румен Радев.

Българският президент призова правителство ни да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и др.

„По много начини се стремим да помогнем на Украйна. Бяха определени санкции срещу Русия, която действа по начин, който не може да бъде приет от останалите страни. Смятам, че светът ще накаже тези военни престъпления. За да задържим руската агресия, трябва да бъдем сплотени и твърди”, каза от своя страна Анджей Дуда. 

„Моите съотечественици-поляците гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардират цивилни хора, сгради. По същия начин се държи и руската армия, по същия начин се държат и руските водачи - като Хитлер, като СС, като фашистите по време на Втората световна война. Това са убийства без прецедент, това е нещо, с което свободният свят никога няма да се помири. Затова се надявам, че срещата на Върха на НАТО по еднозначен начин ще защити свободата, независимостта и суверенитета на Украйна, и нормалните възможности за живот и развитие на Украйна", каза още той. 

Обсъдена е била и възможността за изграждането на тръбопроводи за гориво по цялото трасе на Източния фланг, така че да се създадат нови възможности за доставка на газ.

„Трябва да осигурим енергийната сигурност на нашите страни, трябва да се освободим от доминацията на Русия и доставките на газ. Русия показва какво е терор, а преди години ни показа каква е енергиен шантаж. Ние трябва да създадем пълна диверсификация”, заяви Анджей Дуда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.